漫步 发表于 2017-2-17 13:22:01

连载资源从即日起每集收费10雪点

连载资源从即日起每集收费10雪点例如一套13集动画下载者需要一次支付130雪点先可以见到下载链接
长篇动画100集以上的话1000雪点封顶,另外注意如果见到主题分类为‘’飘雪网盘‘’而你又没网盘账号就请勿购买否则就算买咗都无法下载
此时你可以PM发帖人要求退款但只会退还50%雪点
================================================
收费目的为咗回收雪点提高雪点使用率鼓励多啲人发帖回帖保持论坛活跃度
其他发布人可以自己决定资源是否收费没强制一定收的

飘雪动漫社@2017-02-17

漫步 发表于 2017-2-19 18:53:07

假如你中意食鱼皮你去街市买条鱼然后同老板讲我只想买鱼皮鱼肉唔要
我只付鱼皮嘅钱鱼肉你自己处理人地会睬你?

XYYYHTM 发表于 2017-2-18 17:43:33

假如从尊重分享者而方面睇,其实每个分享者都有自己嘅价啦。有啲人觉得自己辛苦,所以希望收多啲;有啲人觉得回复一句就係对自己最大嘅欣慰。你觉得10雪点1集嘅就10雪点1集咯,我觉得想睇嘅人都会觉得值嘎。除非收费大到太离谱,唔先都无乜人会抱怨嘎。
假如从鼓励发帖而方面睇,咁做的确可以提高发帖/回复数目,而且增长应该都会几明显,但係而种“热闹”係唔係真实呢?
係啊,发帖/回复数目的确会显著提升,但係里面肯定充斥住大量嘅“今日天气好好”、“今日落雨”、“我去食饭啦”之类毫无意义嘅低级水贴,对促进论坛几乎无任何作用,形成一种假的繁荣。

的确,资源贴收费係促进论坛发展嘅一个重要、必不可少嘅因素,但係单纯嘅提高收费逼使大家发帖/回帖只会令水贴含量高、总体质量下降。其实仲有好多嘅方法可以吸引大家发帖嘎,例如搞啲有意思嘅活动、奖励高质量帖子等其实都係唔错嘅选择。
希望一个动漫论坛不要被水贴所淹没。

22266436 发表于 2017-2-17 17:13:14

yanjiejie 发表于 2017-2-17 16:20
这样做 等于富人更富 穷人更穷咯。
   我觉得造成雪点不流通的原因 系果D囤积雪点成万以上D人(平时又小家 ...

老细,你甘讲我就要话你两句啦!边个雪点过W噶t坛友五系自己辛苦稳返来噶?就算没发资源都过W噶坛友人地都系辛苦回帖赚噶雪点,我系辛苦合成分享比大家赚噶雪点,又五系贪,又五系抢!有咩理由要无条件益其他人?分享资源噶背后要用几多时间去合成你有没想过?
楼上系典型噶仇富心理啊,越仇富越穷,越穷越仇富!恶性循环啊!不要妒忌他人,做好自己本分就好啦!{:7_248:}

feng 发表于 2017-2-18 11:41:09

22266436 发表于 2017-2-17 13:30:38

前来支持,梗样可以刺激大家多D回帖发帖提高论坛活跃度!{:7_266:}

a6530375 发表于 2017-2-17 13:32:57

完了,雪点全用在勋章,没雪点买了{:9_369:}

奉神猪 发表于 2017-2-17 13:33:25

雷漫{:9_380:}   

skysym 发表于 2017-2-17 13:35:39

{:9_364:}回收雪点计划。不过转载资源收费点算呢。

WaiTungChu 发表于 2017-2-17 13:39:09

a6530375 发表于 2017-2-17 13:32
完了,雪点全用在勋章,没雪点买了

尷尬了,我都係一樣。{:7_252:}

WaiTungChu 发表于 2017-2-17 13:40:28

skysym 发表于 2017-2-17 13:35
回收雪点计划。不过转载资源收费点算呢。

轉載貼好似係唔可以收費嘅。

漫步 发表于 2017-2-17 13:41:16

skysym 发表于 2017-2-17 13:35
回收雪点计划。不过转载资源收费点算呢。

版规写明转载一分都唔可以收

skysym 发表于 2017-2-17 13:42:55

WaiTungChu 发表于 2017-2-17 13:40
轉載貼好似係唔可以收費嘅。

{:9_364:}先前的规则系咁,不过有滴人可能会抓今次哩个公告的盲点,自己set收费。

a6530375 发表于 2017-2-17 13:43:46

WaiTungChu 发表于 2017-2-17 13:39
尷尬了,我都係一樣。

{:7_252:}超级尴尬
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 连载资源从即日起每集收费10雪点