周防達哉 发表于 2017-9-29 06:53:05

TVB同ATV嘅配音

平時大家多數都睇開TVB嘅配音動畫,不過我個人更加中意ATV嘅配音,好似山T女福星、西瓜刨、男兒當入樽到末期最後外購嘅烏龍派出所咁,ATV嘅配音雖然冇TVB咁多靚聲,但係勝在啲對白改得夠貼地,投入度更高,搞笑動畫嘅效果更勝日本原配,TVB靚聲多,而且會跟返啲嘴型,甚至夾埋字數,不過就顯得好中規中矩,後期連主題曲都懶得改,角色名自哆啦A夢事件之後連名都唔敢改,直投原譯直讀,好似鋼煉FA同埋近亞爾斯蘭戰記咁,果啲歐洲名又長又臭,翹口兼夾杉手都照嚟,真係頂唔順,各位點睇?

shiki 发表于 2017-9-29 07:11:31

TVB啲动漫多啲

feng 发表于 2017-9-29 07:31:42

WWW075 发表于 2017-9-29 07:32:32

TVB无论咩时期都系比ATV的配音有声,动画名字我觉得冇所谓,套动画好睇就OK了

feng 发表于 2017-9-29 07:32:56

snzt 发表于 2017-9-29 09:01:46

如果两个配音组同时期比较,无论靓声、对白贴地、感情投入,呢几样应该都系TVB优胜D挂,而且对白跟返口型唔系基本咩,ATV配音好似硬系差D野甘,好似男儿当入樽我觉得ATV系可以配得更好先系

chokhea 发表于 2017-9-29 09:10:56

細到大都覺得大台配好的

李嘉诚 发表于 2017-9-29 09:20:17

我完全同意樓主嘅觀點,ATV粵配好盞鬼!

skysym 发表于 2017-9-29 09:22:11

其实可否双重选择呢? TVB同ATV配音都系从细睇到大,唔轮系TVB同ATV,我都觉得动画还是外购剧都好听,只不过后期ATV末落,基本冇新动画配音同外购剧。{:9_326:}

yingstar 发表于 2017-9-29 10:11:42

小时候看TVB的多,所以喜欢TVB的
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: TVB同ATV嘅配音