mikasa 发表于 2018-1-15 23:34:41

TVB配音員梁少霞及黃啟昌講解配音工作

Youtube:
https://youtu.be/zXIFyKY9iFw

【你是你本身的傳奇.TVB大寶藏-配音組】

無論你幾多歲,都一定睇過配音劇集、電影或動畫。一班不分日夜用心工作嘅專業配音員,用傳神聲線為節目錦上添花,可謂勞苦功高。

之不過,到底佢哋工作實況係點呢?配音係咪要七情上面咁去配呢?點解《銀魂》入面會有小鳳姐?《幽遊白書》嘅浦飯幽助做乜要幫人埋單?乜嘢叫做「黐凳」呢?點解要著到好似愛斯基摩人咁開工呢?今次,有請TVB配音組兩位資深配音員-#梁少霞 及 #黃啟昌,為大家講解配音工作之日常,解答以上問題,以及一些經典對白之由來。
#myTVSUPER
#靜香 #阿銀 #胖虎 #阿妙小姐 #錦繡未央 #藍海傳說 #師任堂 #嫉妒的化身 #多啦A夢 #那年花開月正圓 #無心法師 #無心法師II
#以上所有配音版myTVSUPER都有得點播
#你是你本身的傳奇

异常梦幻 发表于 2018-1-15 23:49:37

支持哇。:lol难得又有配音员出来讲心德

ggoggo 发表于 2018-1-15 23:59:24

除咗固有角色外越嚟越少机会听到莎朗把声,好怀念以前佢经常配主角嘅时候。

rory2006 发表于 2018-1-16 00:32:50

新片SUPPORT
下集想睇梁偉德:loveliness:

WWW075 发表于 2018-1-16 00:58:07

我都好钟意睇呢类关于配音员工作的节目了,觉得佢地好犀利,工作辛苦值得让人敬佩。

canon3000 发表于 2018-1-16 02:29:29

有新野, 唔錯~

fasn 发表于 2018-1-16 05:00:00

希望TVB真係會珍惜佢地

kwonglok 发表于 2018-1-16 07:55:20

支持
希望可以繼續聽到佢地的作品!

bryan 发表于 2018-1-16 08:29:42

怎么把视频下载下来   

Tabi 发表于 2018-1-16 09:38:01

哇,静香的配音好好听的谢谢楼主分享~~
页: [1] 2 3 4
查看完整版本: TVB配音員梁少霞及黃啟昌講解配音工作