返回顶部
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 大家童年嗰陣時都玩過乜嘢遊戲機?

土之精灵LV.3

雪点
165 小时
白痴传说 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 11:52:52
想起以前FC热血系列,输入密码的游戏方式真爽~

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 11:55:48
拉岸 发表于 2019-10-27 11:46
整个系列设计都几好,有对战又有RPG,实在太舒服

我成日鍾意用飛影或者浦飯

土之精灵LV.1

雪点
41 小时
Hulk888 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 14:39:39
有玩过二手超级任天堂!!

土之精灵LV.3

雪点
MelodyXX 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 14:50:14
任天堂料理妈妈,PSP太鼓达人

风之精灵LV.1

雪点
568 小时
lwk3419 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 18:54:10
以前我會用gameboy玩俄羅斯方塊

土之精灵LV.2

雪点
酷斗西记 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 23:15:43
ishida 发表于 2019-10-27 00:24
其實嗰時候就喺曾經嘅表哥佢阿媽屋企見到嘅(我曾經嘅表哥成長在離散家庭),佢阿媽嘅前香港老公從香港買 ...

据我了解,SFC喺国内普及唔到嘅原因有两个:一,SFC游戏机本身就贵,破解卡带同仿制嘅成本太高,盗版商唔愿意做;2、SFC嘅游戏都是偏向RPG,而且冇中文版(我是谁,我在哪,我要干什么)。

而MD游戏基本上都是动作游戏,容易上手,仲有好多街机移植游戏。当年好多人都想喺屋企玩到街机游戏(我是其中一个)

SFC没落快过FC,我觉得FC最大优势是游戏阵容强大,而且价格便。SFC虽然游戏阵容强大都好强大,但是贵呢
我记得第一次玩PS係一九九七年,去机房三蚊鸡租PS或者SS玩一个钟。我又唔知PS有咩游戏玩,当时机房入面大家都玩《实况足球》,我对运动游戏冇兴趣,唯有选《合金弹头》同《KOF96》玩。后尾听到有人问老板“老板,有冇《古惑狼》?”我留意咗下果个人,发现佢玩嘅《古惑狼》虽然玩法同马里奥一样,但嗰画面是3D场景,嗰种视觉冲击睇一眼就有想玩嘅冲动,即刻叫老板换碟。

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 00:12:12
酷斗西记 发表于 2019-10-27 23:15
据我了解,SFC喺国内普及唔到嘅原因有两个:一,SFC游戏机本身就贵,破解卡带同仿制嘅成本太高,盗版商唔 ...

我記得二零零一年嗰陣時,市面上賣嘅世嘉機卡帶,都要五十幾蚊一盒,遊戲機就要百幾兩百蚊
(嗰時候小霸王FC機要賣到八十蚊,而林通嗰啲唔知道係咪山寨廠商生產嘅就要四十蚊左右)

[LV.Master]伴坛终老

9万

精灵王☆

懶之練精術師

雪点
4283 小时
allpoogi 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 00:19:26
好似不見有世嘉?

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 00:24:48
酷斗西记 发表于 2019-10-27 23:15
据我了解,SFC喺国内普及唔到嘅原因有两个:一,SFC游戏机本身就贵,破解卡带同仿制嘅成本太高,盗版商唔 ...

我記得我第一次玩PS1嘅時候係二零零三年寒假嗰陣時啦,嗰陣時我讀緊初一,就係喺大年初三嗰時候,被小學同學邀請帶到一間遊戲機舖,入去先發現入邊居然還有機房,入邊好多人喺度打PS1同埋PS2。當時簡直就是人山人海啊,嗰時候連玩PS1都要排隊等候。當時玩PS1要2蚊一個鐘、PS2要4蚊一個鐘,PS2總共有七部到八部機。

嗰時候見到好多人玩嘅係實況足球(後生仔)、細路大多數玩古惑狼賽車、數碼暴龍決鬥之類比較多,亦有一部份玩從街機移植過來的《吞食天地2赤壁之戰》(PS1移植版只有10次CREDIT,尤其是兩個人玩的話,如果雙方技術不好的話,基本上玩到第八關赤壁之戰二就全部玩完。)。至於越南X(合金彈頭X),嗰時候玩PS1基本上都會玩,而且玩家大多數都係當時嘅小學生居多,亦有唔少小學生玩PS2入邊嘅越南3(合金彈頭3。這個遊戲是二零零零年發行的,二零零三年的時候已經是發行三週年了)
正係因為班細路好鍾意玩合金彈頭(越南)系列嘅原因,所以就誕生咗一個詞:“伯仔”
“伯仔”就係救出嘅俘虜,每次細路講要喺邊度救出俘虜時,成日都會用“伯仔”呢個詞。
“救伯仔”“呢度上邊打幾下就會有個伯仔跳落嚟”.....

到了大概二零零五年嗰陣時,呢間機室基本上個個玩PS2,而且隨著內地網遊開始崛起,生意喺一定程度有啲衰退,嗰時候玩PS2係三蚊一個鐘。

至於機舖老闆而家情況點樣?好慘,靠幫人攞貨賣PS3 PS4 XBOX360 3DS NDS同埋遊戲軟件、幫人修理電視機同埋電腦、洗衣機嚟維持生計,亦要同時賣埋飲料,唉

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 00:26:59
allpoogi 发表于 2019-10-28 00:19
好似不見有世嘉?

我現在已經加翻世嘉機,唔好意思~~