返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《義膽雄心》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 14:17:19 |阅读模式

影片名稱 義膽雄心 The Untouchables
(元祖007辛·康納利唯一一部喺奧斯卡提名兼攞獎嘅電影,風格介乎於西部片同現代動作片之間,片中芝加哥聯合車站槍戰場面被認為係影史經典)

類別 電影

首播日期 不明(一定係16/3/1988之後)

重播日期(已知,實際上估計唔少於3次) 2/11/2021

播放頻道 明珠台

備註 1987年美國電影

配音員 角色名稱 演員

雷霆(好食個角色,熱血中帶些少睿智同冷靜)——尼斯(Kevin Costner飾演
(第一男主角,歷史人物,美國財政部下派到芝加哥嘅禁酒探員,一腔熱誠但不諳局勢,後來喺老巡警占士·馬龍協助下成功剷除以卡邦為首嘅私酒幫)

張炳強(退行,炳強哥常配實食冇黐牙)——占士·馬龍Sean Connery飾演,演員已故)
(奧斯卡列為男配角實際上係第二男主角,愛爾蘭裔老巡警,多年嚟唔肯同流合污,係尼斯打擊私酒犯罪嘅得力助手兼導師)
P.S.:片中冇直接顯示馬龍個名叫占士,但有暗示過。影片中段記者問尼斯個仔叫咩名嘅時候,尼斯一邊話叫“約翰·占士”一邊拍馬龍背脊,而馬龍哩個角色喺片中英文名係“Jim Malone”,Jim通常係James嘅縮寫。

招世亮(夠曬囂)——卡邦Robert De Niro飾演)
(大反派,歷史人物,意大利裔,芝加哥私酒幫龍頭大佬,為人自負又殘忍,不擇手段咁反撲以尼斯為首嘅執法團隊)

蘇強文(相當食,符合角色後生得嚟又夠自信嘅特點)——史東(Andy Garcia飾演
(原名柏齊嘅意大利裔警員,槍法奇准,同占士·馬龍不打不相識,而且同馬龍一樣從來冇動搖過打擊卡邦犯罪集團嘅決心)

陳永信(個人覺得把聲有啲唔食演員個樣,不過信哥完全配出角色自帶幽默嘅精髓)——華禮Charles Martin Smith飾演)
(華盛頓分局派嚟協助尼斯嘅會計師,一直建議用逃稅罪釘死卡邦,加入團隊之後發覺揸槍過癮過做會計)

潘文柏(感覺差啲,阿柏把聲未夠變態)——李迪Billy Drago飾演,演員已故)
(二號反派,同歷史人物同名但係經歷改編幅度好大,有芝加哥市長授予嘅攜槍許可證,專門幫卡邦搞暗殺)

蔡惠萍(退行,同雷霆配夫妻好違和)——嘉芙·尼斯Patricia Clarkson飾演)
(唔算主角嘅女主角,尼斯老婆,同佢生咗一女一仔,精神上支持尼斯嘅滅罪事業)

譚炳文(已故,炳文叔配激動位嘅時候感覺可以再加啲多幾錢肉緊)——米克Richard Bradford飾演,演員已故)
(警察局長,同占士·馬龍係多年朋友,性格矛盾,既受賄犯罪又暗中同馬龍通水)

馮錦堂——Scoop(全片冇提過角色名,Steven Goldstein飾演
(記者,非常關心打擊私酒幫嘅相關消息,成日纏住尼斯要求同佢做訪問)

源家祥(已故)——韋利Clifton James飾演,演員已故)
(地方檢察官,喺法庭負責主控卡邦賄賂、逃稅罪名)

陳曙光(退行)——法官Tony Mockus Sr.飾演,演員現況不明)
(負責審理卡邦被告一案嘅法官,喺片尾同尼斯達成某種交易)

盧國權——柏恩Jack Kehoe飾演,演員已故)
(卡邦手下嘅簿記員,多年嚟為卡邦處理錢銀事務以及記數)

林國雄——佐治Brad Sullivan飾演,演員已故)
(卡邦幫會高層,喺進行私酒交易嘅時候被尼斯帶人伏擊,捉住佢就有機會煮死卡邦)

黃子敬——加拿大騎警隊長Robert Swan飾演,演員現況不明)
(同尼斯聯合行動逮捕佐治嘅加拿大騎警隊長,同尼斯嘅團隊毫無默契)

P.S.:根據維基百科資料,TVB從1991年開始先搞雙語麗音廣播,所以無法估算本片哩個配音陣容係首配版定係重配版,只可以肯定2/11/2021重播版所用配音版本時間係2001-2004年之間配好嘅。而且本片導配貌似分配角色嘅時候出錯,阿達(梁志達)喺片中所配嘅兩個角色同其他配音員出現混配狀況,因此另外列喺下面而唔放入正式配音表。

梁志達+陳永信——艾遜(
Peter Aylward飾演,演員現況不明
(警局中尉,片頭同尼斯帶隊行動,其實係受賄份子一員,跣咗尼斯一鑊)

梁志達+林國雄——Bowtie Driver(全片冇提過角色名,Vito D'Ambrosio飾演)
(卡邦嘅馬仔,片頭要酒保買私酒,影片後段揸槍挾持柏恩)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 15

[LV.Master]伴坛终老

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 19:22:56
咁你都有配音表

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 19:44:08

星期二先播完……

16万

超级精灵王☆★

雪点
dkmi 显示全部楼层 发表于 2021-11-8 05:04:08
多謝分享曬配音資訊出來

风之精灵LV.3

雪点
bidobido 显示全部楼层 发表于 2021-11-8 08:29:38
a classic very much

风之精灵LV.1

雪点
我唔食猪肉 显示全部楼层 发表于 2021-11-8 10:22:09
套片好似好旧

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-8 12:48:05

34年之前咯

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
113 小时
power6944 显示全部楼层 发表于 2021-11-8 21:50:37

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-9 01:00:24
power6944 发表于 2021-11-8 21:50
其实套野响ATV都播过。

唔清楚啦,如果系ATV播先,咁就或者可以解释到点解TVB到21世纪先配音

5万

精灵王☆

雪点
vx2240w 显示全部楼层 发表于 2021-11-24 13:14:52
好久以前嘅舊片啦,咁都俾你搵到佢嘅配音名單嘅