返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《鐵達尼號》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 13:15:35 |阅读模式

影片名稱 鐵達尼號 Titanic
(1997年由占士·金馬倫執導、取材於1912年4月15號鐵達尼號海難嘅史詩+現象級災難片,製作之精良前無古人甚至更可能後無來者,片中多處鏡頭被列入影史經典

類別 電影

首播日期 15/12/2002(明)

重播日期 14/2/2004(翡)、10/9/2005(明)、11/2/2007(明)、20/7/2008(明)、7/2/2010(明)、10/4/2022(明)

播放頻道 明珠台、翡翠台

備註 1997年美國電影

配音員 角色名稱 演員

陳奕迅(早期Eason講嘢有啲口齒不清,開頭只有講笑台詞配得稍合格,後面漸入佳境)——唐傑克(Leonardo DiCaprio飾演)
(男主角,來自美國威斯康星州嘅窮畫家,為人粗鄙得嚟又頗為真誠,1912年4月12號晚同女主角邂逅之後,同佢展開一場曠世絕戀

容祖兒(配得好過Eason,雖然有時覺得好怪但係的確好畀心機,連原聲嘅呻吟式呼吸都有模仿)——畢露絲(Kate Winslet飾演)
(女主角青年時期,賀卡爾未婚妻,一個家道中落嘅美國富家少女,厭惡虛偽又壓抑嘅上流社會,想跳海嘅時候畀男主角救番,自此留下一生烙印)

陳欣
(把聲好食,配出哩個角色自負陰毒嘅神髓)——賀卡爾(Billy Zane飾演)
(畢露絲未婚夫,匹茲堡鋼鐵大王賀禮頓之子,心理陰暗,個性自負自私,故事正因佢送畀女主角嘅嗰條“海洋之心”鑽石頸鍊而起)

盧素娟(已故,娟姐把聲配得好有故事感)——卡露絲(Gloria Stuart飾演,演員已故)

(女主角老年時期,主動打電話承認自己就係尋寶團隊所搵嗰個戴住鑽石嘅畫中女人,並由此揭開一段不為人知嘅動人故事)

招世亮(常配,不過其實我一路都覺得招sir把聲同哩個演員唔多夾)——洛布朗(Bill Paxton
飾演,演員已故)
(帶隊尋找“海洋之心”鑽石嘅人,耗資耗時但係一直都得個吉,直到佢接到一位老人家打嚟嘅電話……)

蔡惠萍(退行)——畢露芙(Frances Fisher飾演)
(畢露絲之母,為咗繼續維持家族嘅榮華富貴,不惜一切手段阻止男女主角來往,要自己個女釣穩隻金龜婿)

黃鳳英(正斗,把聲食得嚟聲演演技又爆棚)——瑪姬·布朗(Kathy Bates飾演)
(被譽為“不沉的慕莉·布朗”嘅史實人物,由於佢老公靠喺美國西部掘金致富而被視為暴發戶,心地善良,對純品嘅唐傑克相當關照)

生於1867年,卒於1932年

張炳強(退行,炳強叔雖然聲好食角色形象不過感覺仲可以陰狠啲)——阿盧(David Warner飾演)
(賀卡爾嘅僕人,以前做過警察,幫主人瘋狂迫害男主角)

陳曙光(退行)——史密夫(Bernard Hill飾演)
(史實人物,鐵達尼號船長,有26年嘅航海經驗,結果一時大意而引發史上最嚴重嘅海難之一)
生於1850年,卒於1912年

陳永信——湯馬士·安德魯(Victor Garber飾演)
台詞讀成“湯姆士”,史實人物,鐵達尼號嘅主要設計師,和藹而敬業,係少數可以同女主角做到朋友嘅上流社會人物)
生於1873年,卒於1912年

梁志達——布魯士·伊斯梅(Jonathan Hyde飾演)
(史實人物,白星公司董事長,見識淺薄但又相當之虛榮,佢慫恿船長全速前進嘅做法為海難發生埋落禍根)
生於1862年,卒於1937年

李錦綸(把聲唔多食,個人感覺應該換配二副萊杜勒)——威廉·梅鐸(Ewan Stewart飾演)

(史實人物,鐵達尼號一副,沉船時為咗保持唔畀男人首先湧上救生艇而失手開槍打死韋湯美,隨即飲彈自盡)
生於1873年,卒於1912年

馮錦堂
(把聲唔多食,個人感覺應該換配一副威廉·梅鐸)——萊杜勒(Jonny Phillips飾演)
(台詞讀成“萊托勒”,史實人物,鐵達尼號二副,沉船時只允許婦孺先上船並首先掹槍威脅人群)
生於1874年,卒於1952年

蘇強文——羅(Ioan Gruffudd飾演)

(史實人物,鐵達尼號五副,沉船之後依然盡力搜救生還者)
生於1882年,卒於1944年

陳卓智(專業,仲專門用鄉音代替原聲嘅意大利口音)——范比(Danny Nucci飾演)
(唐傑克老友,因為靠唐傑克副好牌贏到鐵達尼號船飛而上船,都唔知話佢好彩好定黑仔好

馮錦堂——韋湯美(Jason Barry飾演)
唐傑克同范比上鐵達尼號識到嘅新朋友,脾氣有些少急躁

曾秀清——卡麗絲(Suzy Amis飾演)

(畢露絲孫女,陪阿嫲上凱爾迪什號並沿途照顧)

林保全(已故)——包路易(Lewis Abernathy飾演)
(洛布朗嘅四眼肥佬同事,講嘢有啲唔分場合)

梁志達——華萊士(Jonathan Evans-Jones飾演)

(史實人物,鐵達尼號船上樂隊成員,同一眾同事喺沉船時刻堅持奏樂安撫乘客直至遇難)

生於1878年,卒於1912年

黃子敬——上校(Bernard Fox飾演,演員已故)

(史實人物,真名Archibald Gracie但係片中冇提及,留著二撇雞白鬚嘅美軍上校)
生於1858年,卒於1912年

盧國權——懷爾德(Mark Lindsay Chapman飾演)
(史實人物,鐵達尼號大副,最後女主角都係靠佢隻銀雞先可以保住條命)

生於1872年,卒於1912年

黄子敬——约翰·阿斯特(Eric Braeden飾演)
(史實人物,鐵達尼號乘客當中最有錢嘅一位,佢老婆瑪德琳同女主角年紀差唔多)

生於1864年,卒於1912年

招世亮——古根海姆(Michael Ensign飾演)
(史實人物,鐵達尼號乘客當中第二有錢嘅一位,沉船嘅依然要好似紳士咁著齊靚衫飲住白蘭地從容赴死

生於1865年,卒於1912年

P.S.:2022年4月10號係鐵達尼號首航110週年紀念日,今次明珠台播放亦係第一次高清重播。雖然陳奕迅同容祖兒當時配音功底一般,聽起身可能差啲feel(尤其影片前半段未開始沉船嘅時候),不過依然值得一睇。而且由於本片人物眾多,為避免混淆,藍色字體為1912年部分嘅角色,綠色字體為現代部分嘅角色。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 65
 成长值: 730

1万

精灵魔法师☆★

接吻高手

雪点
接吻高手 来自手机 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 13:24:07
我仲以为得我一个以为粤配差D感觉

土之精灵LV.3

雪点
FunMax 来自手机 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 13:41:50
兩個主角揾番專業配音員做 就真係完美

风之精灵LV.1

雪点
hirochib 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 14:00:45
我体既应该系04年个版
需然男女主角配音唔系专业配音员
但系都系好经典

成长值: 7750

精灵魔法师☆★

雪点
981 小时
独孤九剑 来自手机 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 14:28:12
梁伟德可能系杰克配音最佳人选,我知道陈奕迅好俾心机,但系佢初期配嘅感觉的确系有啲搞笑

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 14:47:23
接吻高手 发表于 2022-4-19 13:24
我仲以为得我一个以为粤配差D感觉

除咗我讲嘅某啲配音员可能换角色好啲之外,我心目中配李安纳度同琦温丝莉最好嘅配音员永远都系阿苏同丽丽

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 14:47:44
FunMax 发表于 2022-4-19 13:41
兩個主角揾番專業配音員做 就真係完美

我觉得阿苏同丽丽系最啱嘅

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 14:53:53
hirochib 发表于 2022-4-19 14:00
我体既应该系04年个版
需然男女主角配音唔系专业配音员
但系都系好经典

唔通02年明珠台首播版唔系陈奕迅同容祖儿配音?

风之精灵LV.1

雪点
hirochib 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 15:13:23
JVT 发表于 2022-4-19 14:53
唔通02年明珠台首播版唔系陈奕迅同容祖儿配音?

唔系 首播版没体 配音都系一直沿用呢个 所以觉得经典

成长值: 7750

[LV.Master]伴坛终老

精灵魔法师☆★

小冰

雪点

桐人百变小樱李小狼知世

hikaruyin 显示全部楼层 发表于 2022-4-19 15:15:51
真是什麼人配呢