返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《烈火雄心》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
859 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-6-7 23:46:28 |阅读模式

影片名稱 烈火雄心 Backdraft
(屬於比較有代表性嘅消防員題材劇情片,劇本唔算特別出色,不過基於真實火場場景同演員落力演出哩兩點依然值得一睇

類別 電影

首播日期 1993(具體日期不明)

重播日期 12/1997(具體日期不明)、18/1/2002、9/5/2022

播放頻道 明珠台

備註 1991年美國電影

配音員 角色名稱 演員

蘇強文——麥保仁(William Baldwin飾演)
(第一男主角,芝加哥第17消防隊新丁,同親大佬第二男主角不和,渾渾噩噩不斷轉工嘅佢會唔會搵到最終理想?

陳欣——麥史迪(Kurt Russell飾演)
(第二男主角,綽號“阿牛”嘅芝加哥第17消防隊副隊長,表面上針對親細佬第一男主角但係實際上好錫同睇重佢)

招世亮(常配)——任唐尼(Robert De Niro飾演)
(第三男主角,綽號“鬼影”嘅芝加哥消防署縱火調查組督察,工作認真兼且觀察力驚人,對下屬要求極其嚴格

張炳強(退行)——郭約翰(Scott Glenn飾演)
(綽號“阿斧”嘅芝加哥第17消防隊資深消防員,同兩兄弟之父曾經共事並且睇住男主角兩兄弟長大成人)

黃麗芳——珍(Jennifer Jason Leigh飾演
台詞讀成“珍妮”,大反派嘅重要下屬,同第一男主角互有好感

陳永信——冼馬田(J. T. Walsh飾演,演員已故)
(大反派,芝加哥市議員,一直推動削減消防開支並且試圖利用第一男主角,佢咁做背後到底有咩陰謀?

蔡惠萍——麥海倫(Rebecca De Mornay飾演)
(第二男主角前妻,同前夫育有一子,因為第二男主角太剛愎自用而且不顧自身安危而無法忍受選擇分居)

黃子敬——巴朗奴(Donald Sutherland飾演)
(坐緊監嘅神經質縱火犯,早年畀仲做緊消防員嘅第三男主角從火場當中救咗一命,對各種縱火手法非常熟悉

郭志權(退行)——添(Jason Gedrick飾演)
(第一男主角死黨,芝加哥第17消防隊新丁,對第二男主角嘅勇猛果敢非常之崇拜

林元春——麥桑恩(Beep Iams飾演)
(第二男主角之子,雖然已經唔同爹哋一齊住不過感情依然非常好)

盧國權——彭(Mark Wheeler飾演)
(疑似芝加哥第17消防隊隊長,留住金棕色二撇雞嘅中年白人
P.S.:該角色具體職務唔清楚,純粹係根據佢套白色制服同卻·羅素飾演嘅麥史迪嗰套差唔多樣嚟推斷,不過由於戲裡面基本上都係麥史迪指揮人手,所以只能話係“疑似”隊長。

黃子敬——Grindle(Cedric Young飾演)
(全片冇提角色名,芝加哥第17消防隊黑人消防員,留黑色二撇雞,對第二男主角喺火場嘅魯莽做法頗有微詞

林保全(已故)——沈Juan Ramírez飾演
(芝加哥第17消防隊拉美裔消防員,曾經喺成衣廠火場地板塌陷之時差啲跌死)

梁耀昌(退行)——奧迪(Jack McGee飾演)
(芝加哥第17消防隊肥佬消防員,負責揸消防車)

林元春——童年麥保仁(Ryan Todd飾演)
(第一男主角細個嘅時候,1971年親眼目睹任職消防員嘅爸爸殉職並畀人影相登上《生活》雜誌封面

陳欣——麥丹尼(Kurt Russell飾演)
(兩位男主角嘅爸爸,1971年芝加哥第17消防隊長,於當時一次救火期間遭遇煤氣管意外爆炸而喪生)
P.S.:因為卻·羅素喺戲裡面戴嘅嗰頂消防帽有“captain”標誌,故此基本確定該角色係消防隊隊長。

陸惠玲——童年麥史迪(John Duda飾演)
(第二男主角細個嘅時候,經常同細佬爭住跟爸爸一齊出動睇救火)

P.S.:維基百科上面寫曙光叔(陳曙光)配冇幾個鏡頭嘅費積克局長,應該係誤以為台上面口水多過茶嘅阿伯係局長。實際上曙光叔配嗰個口水佬係局長嘅老同事,真正扮局長嘅演員係毛叔(源家祥)配嘅。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 28
 成长值: 7640

[LV.Master]伴坛终老

精灵魔法师☆★

雪点
1117 小时
vskenyuan 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 01:26:33
甘详细啊,如果有埋下载就PF啦

风之精灵LV.1

雪点
1554 小时
MR.BRYAN 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 02:39:27
睇嚟都有搞錯一部分喎,稍後同Page嘅人修訂資料,感謝

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 07:27:03
事隔多年的重播,唔容易啊

风之精灵LV.1

雪点
859 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 09:54:31
vskenyuan 发表于 2022-6-8 01:26
甘详细啊,如果有埋下载就PF啦

论坛有啊,可以直接搜

风之精灵LV.1

雪点
859 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 09:56:08
MR.BRYAN 发表于 2022-6-8 02:39
睇嚟都有搞錯一部分喎,稍後同Page嘅人修訂資料,感謝

咦?你系修订维基百科定哥顿声库馆咖?之前《狂野之河》都有写错嘅,你如果方便可以睇下改埋

风之精灵LV.1

雪点
859 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 09:56:37
snzt 发表于 2022-6-8 07:27
事隔多年的重播,唔容易啊

应该系TVB有版权就可以播

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 10:47:31
唔知宜家配音员过得点

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 12:16:10
JVT 发表于 2022-6-8 09:56
应该系TVB有版权就可以播

肯重播返唔容易,可以的话有好多都想距重播

2万

炎之精灵LV.3

雪点
asd2008asd 显示全部楼层 发表于 2022-6-8 13:13:22
见到都系专业配音人