kameyou 发表于 2016-12-6 17:39:29

配音員把聲相隔十年的變化

自從讀大學、入宿舍後,到返工,有十年時間無再追動畫。到近來互聯漫太方便,好多粵配都能在網上聽到,又再追返。
認識很多我腦中的新配音員(其實已經入行近十年)
發現有些當年的配音員把聲已經老左唔少。

比如鄭麗麗把聲,繼續扮小丸子小朋友可以,扮成年人可以,但扮少女就開始出事。比如扮《天使心》香凝,就唔多自然。
陳欣把聲都覺得老左厚左好多。
但我對陳欣把聲印像仲停留在10年前,所以初初一聽到黃啟昌《銀魂》阿銀把聲、語氣,覺得同(後生的)陳欣太似。
結果我一咁講,
新一代動畫迷就叫我去驗耳,話完全唔似。

030 发表于 2017-4-27 22:28:08

当然旧的配音员我都中意,
我先讲近期新人而又可惜无系大台做的
周良鸿同罗杏芝
距地既《打工吧,魔王大人》
怕是绝响了。
周良鸿可攻可受的声线,又可搞怪,真系令人忍唔住笑
阿芝绝对系黑长直既标配,可撑鸡可温柔
我觉得距地都系同一高水平的类型。

ddarcy 发表于 2016-12-11 02:05:07

我和樓主一樣,覺得黃啟昌的配音的語氣好似從前的陳欣

waitK 发表于 2017-5-10 01:25:09

fd3870 发表于 2016-12-6 17:54:40

都唔同 一个角色 可比性唔大咯

673343904 发表于 2016-12-6 17:59:05

{:9_407:}我好多時候我都唔記得配音員的名字,但是听聲音就知道佢配過邊個角色

perfect莞 发表于 2016-12-6 18:09:50

我都好钟意黃啟昌《銀魂》阿銀   {:6_188:}    何璐怡《銀魂》神乐都唔错

Jinone 发表于 2016-12-6 18:28:33

配音員好多都唔识~~~~~

22266436 发表于 2016-12-6 18:29:25

系啊,感慨万千啊

kidmai 发表于 2016-12-6 18:47:24

聲音會變係正常,咁多年真係辛苦曬佢哋了,希望可以一直聽到佢哋把聲啦

yjdtx 发表于 2016-12-6 19:34:50

科技在进步,现在一些新配音员靠着可以剪切数码加工,功底实在不行。

还是老一代的厉害

WWW075 发表于 2016-12-6 19:35:48

年纪大了把声会越来越深沉的,随着年纪大了怎都有啲的,冇可能到老都能配少女声的,你讲的郑丽丽就是一个好例子了,陈欣的跟以前配音幽游白书藏马的时候也有点变化了。:)

cgx7080200 发表于 2016-12-6 20:01:17

为专业粤语配音员致敬
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 配音員把聲相隔十年的變化