设为首页 |收藏本站 | 新手指南

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《燃眉追击》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点

影片名稱:燃眉追擊 Clear And Present Danger

備注 1994年美國電影

翻譯:葉志英

明珠臺電影《燃眉追擊》(又名「迫切的危機」),系一部動作劇情驚悚片(多谢论坛加旋不好提供嘅珍藏港版封面)

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

賴傑克:(夏裏遜福 飾演)盧國權(常配)
男主角,CIA情報分析專家,因其老上司患重病住院而被任命為CIA代理副局長,主管情報組工作,奉命調查美國總統好友遭毒販謀殺事件,卻由此卷入利益紛爭嘅國際政治陰謀之中,更遭遇敵友難辨嘅兩難危機,事態演變得愈發撲朔迷離,終於,傑克排除萬難,深入險地,查出幕後真相,並秉承曾宣誓要向美國人民效忠嘅原則,拒絶利益誘惑,選擇正義之路,向國會監察委員會宣誓作證,將真相公之於眾
(男主角譯名變咗,上一部《天網追擊》譯作韋積克,本作譯作賴傑克,其實系同一角色)

嘉芙:沈小蘭
男主角嘅妻子,眼外科醫生,賴傑克嘅賢內助

莎莉:梁少霞(上一部系郑麗麗配音,本作由梁少霞接替)
男主角嘅大女,同男主角讲妈咪(嘉芙)話自己工作赚钱多過總統㗎,男主角都承认系

約翰:林元春
男主角嘅細仔,莎莉嘅弟弟

艾安尼:陳永信
大反派,哥倫比亞「卡利」販毒集團首腦,因不滿合作夥伴私吞自己嘅販毒收入,派人謀殺咗美國總統好友夏彼得一家,最後比男主角用離間計令艾同自己嘅心腹顧問自相殘殺

郭菲力:陳欣
大反派,前古巴情報機關上校,哥倫比亞毒梟艾安尼嘅情報顧問,化名蘭羅拔假扮農機設備商潛入美國,利用喺聯邦調查局辦公室工作嘅情人獲取機密情報

胡慕娜:蔡惠萍
聯邦調查局局長辦公室秘書,同嘉芙系好友,系郭菲力嘅情人,被郭菲力利用完後暗中殺害

解占士:源家祥
美國海軍上將,CIA副局長,男主角嘅上司兼至交好友,因罹患癌癥不得不暫停工作留院就醫,住院前推薦男主角代理CIA副局長一職

阿畢:李錦綸
CIA電腦專家,幫男主角破解咗夏彼得公司嘅磁盤資料密碼,發現夏表面上系商人,其實系哥倫比亞毒販嘅合作夥伴,暗地幫販毒集團洗黑錢

美國總統:陳曙光
對立面角色,美國總統因好友兼政治盟友夏彼得遭哥倫比亞毒販殺害,便暗中授意屬下秘密開展半軍事行動,代號「互惠行動」,對哥倫比亞毒梟實行軍事打擊報復,並責令男主角調查追回夏彼得喺海外賬戶六億五千萬美元涉嫌販毒嘅巨額資金,在獲取相應利益後授意中止行動

郝占士:譚炳文
對立面角色,美國總統嘅親信幕僚,國家安全顧問,「互惠行動」嘅策劃人,郭菲力得知後與郝占士秘密約談,以輸入美國毒品數量減半和出賣重大毒品案件為交換條件,換取美國總統對佢嘅認可同秘密合作,協議目的系要總統放棄美軍潛入嘅特種兵小隊,切斷通訊並提供其潛伏嘅位置坐標

列波比:張炳強
對立面角色,男主角嘅同僚,CIA副局長,主管行動處,「互惠行動」嘅授權執行人,手上有郝占士以美國總統名義簽發嘅行動授權書

國會參議員:袁淑珍
美國國會監察委員會審查對于協助哥倫比亞政府打擊販毒集團活動嘅增加撥款,男主角作為當事人喺會上承諾保證唔會派軍隊(唔會采取軍事行動)

翟依文:黃子敬
美國聯邦調查局局長,同哥倫比亞嘅司法部長曾经系大學同學,前往哥倫比亞談判時遭販毒集團殺手伏擊不幸遇害

梅丹:雷霆
聯邦調查局幹員,男主角嘅好友,護送翟依文局長同男主角時,遭哥倫比亞毒販伏擊不幸犧牲,男主角死里逃生

費安迪:譚炳文
美國駐哥倫比亞大使

霍珍:雷碧娜
哥倫比亞禁毒處幹員,將哥倫比亞禁毒處監控錄得郭菲力與郝占士密談嘅錄像及錄音提供比男主角

祁約翰:黎偉明
反恐行動軍事專家,被列波比雇佣作為「互惠行動」嘅軍事指揮官,所用經費就系男主角向國會申請嘅撥款,但後來郝占士與郭菲力達成臺底交易,行動小隊失去一切支援,幾乎全軍覆沒,男主角得知「互惠行動」嘅真相後,出於正義感同使命責任,再度只身前往哥倫比亞揾祁約翰幫手組織營救行動

歐上尉:雷霆
美國特種兵小隊隊長,带隊秘密潜入哥倫比亞執行「互惠行動」,因遭出賣而被哥倫比亞毒販俘虜囚禁

阿查:鄺樹培
美國特種兵小隊隊員,系優秀嘅狙擊手,喺影片臨近結尾時嘅營救行動開槍擊斃郭菲力,救咗男主角同歐上尉

影片開頭美國海岸警衛隊成員
船長:袁淑珍
隊長:陳永信
隊員:黎偉明、雷霆

其他配音人員:林國雄、梁少霞、林元春、招世亮…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x

风之精灵LV.3

雪点

电影《燃眉追击》系《天网追击》嘅续集,亦系根据同名畅销小说改编而成嘅电影,福伯主演嘅又一力作,情节简练紧凑,配乐扣人心弦,粤语配音阵容强大,系以前明珠台经常放映嘅经典电影之一
回复 支持 1 反对 0

1万

炎之精灵LV.2

雪点

HKVCD poster

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
回复 支持 1 反对 0

水之精灵LV.2

雪点
3 小时
支持一下

风之精灵LV.3

雪点
正,权叔配音嘅福伯

土之精灵LV.2

雪点
多谢分享

成长值: 7900

1万

精灵魔法师☆★

雪点
2747 小时

vcd是否有粤语?

风之精灵LV.1

雪点
又有一个珍贵的资料

风之精灵LV.3

雪点
4591 小时
佢一般都系剧情片

Heaven and nature sing...

头像被屏蔽

禁止访问

雪点