返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《谈情共舞》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 07:47:08 |阅读模式

影片名稱:談情共舞 Shall We Dance

備註 2004年美國電影

翻譯:張麗莉

明珠臺電影《談情共舞》,又名「談談情,跳跳舞」,據說翻拍自1996年同名日本電影,系一部輕喜劇舞蹈愛情片

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

郭志忠:(李察·基爾 飾演) 陳欣(常配)
男主角,米國芝加哥某律師事務所成名律師,為人沈穩持重風度翩翩,系位好好先生,人到中年的他雖然屬于舒適優渥嘅中產家庭,但日復一日嘅枯燥生活亦令其感到內心空虛壓力倍增,家中妻子兒女又忙于各自嘅事業同學習,似乎一切將就此平淡延續,直至男主每天放工時經過舞蹈學校,被窗前女主角寶玲嘅憂傷神態獨特氣質所吸引,好奇及心動下走進舞蹈教室報名參加培訓,通過學跳舞,結識咗一班真心好友,舞藝進步神速,男主意識到自己系真心熱愛舞蹈帶來嘅自信同快樂,終於渡過中年危機,與妻子找回激情,收獲人生第二春

寶玲:(珍妮弗·洛佩芝 飾演) 沈小蘭
女主角,舞藝精湛嘅舞者,曾系國際舞蹈大賽晉級決賽嘅奪冠熱門,因練舞過度而喺比賽現場不慎失誤,慘遭淘汰,導致事業同感情受到雙重打擊,意志消沈下被迫中斷職業生涯,喺梅氏舞蹈教室做代課老師,起初以為男主學舞蹈系動機不純,但後來相處中,感受到男主為舞蹈付出嘅真心同情感,通過真誠嘅傾訴,二人解開心結,亦師亦友,女主更將舞技要訣向男主傾囊相授,同時重新燃起実現理想嘅鬥志和勇氣,遠赴英國深造後復出舞壇,再去挑戰舞者嘅最高榮譽

郭白芙:黃麗芳
第二女主角,男主角嘅妻子,喺知名百貨公司任職服裝部主管,在公司系白領女強人,在家系賢妻良母,與男主角結婚已經二十年,年近中年的她,認為人們需要婚姻嘅理由是因為每個人都需要有人去見證自己嘅人生,男主出於個人原因將學跳舞嘅事向家人及同事保密,第二女主起初懷疑男主有外遇,發現丈夫只系偷偷去學跳舞並冇出軌,為尊重丈夫私隱主動叫停咗私家偵探嘅後續跟蹤調查,男主參加舞蹈比賽時第二女主帶女兒一齊前往觀看,最終男主與妻子亦通過互相溝通坦誠諒解,一同浪漫起舞,感情越加融洽,夫妻關系得到進一步升華

郭艾雲:曹啟謙
男主角嘅大仔,似乎已經大個獨立自己搬出屋企住

郭珍納:林元春
男主角嘅細女,仲系讀書嘅年紀,同父母一齊住

梅姿:蔡惠萍
梅氏舞蹈教室負責人,平易近人且精通各種舞步,系男主角學習社交舞嘅啟蒙同指導老師

貝琵:伍秀霞
個性心直口快嘅舞蹈愛好者,十分熱愛舞蹈,經常喺梅氏舞蹈教室練舞,似乎系單親媽媽,一邊為生計忙於工作加班,一邊備戰芝加哥泰廷杯舞蹈大賽,比賽時男主角作為佢跳華爾茲同快步舞嘅舞伴

天娜:許盈
貝琵個女,年紀雖然仲細,但已經懂得關心同照顧為工作而奔波嘅媽咪

畢凌基:陳廷軒
男主角嘅光頭男同事,自細就熱衷于舞蹈,白天系個嚴肅沈悶嘅律師,晚上就借假發化妝到舞池去跳舞,被男主推薦做貝琵參加舞蹈比賽嘅拉丁舞舞伴,比賽中終于放開懷抱扔掉假發,舞出真我,最終更與貝琵結為一對舞伴同情侶

維恩:劉昭文
男主角喺舞蹈教室嘅初級班同學,系個身型肥胖嘅黑人青年,學跳舞系為咗向自己女朋友求婚時用

露莎:黃玉娟
維恩嘅黑人女友,系位美女亦系舞林高手,影片結尾維恩求婚成功,與女友喜結良緣

阿戚:蘇強文
男主角喺舞蹈教室嘅初級班同學,系個健硕猛男,聲稱學跳舞系為咗去追女仔,影片結尾彩蛋有驚喜

郭白芙嘅下屬:黃玉娟、曾佩儀
第二女主角嘅兩位女下屬,百貨公司职员,闲時經常聚埋一齊議論男人婚外情等八卦消息

狄先生:盧國權
狄氏偵探社私家偵探,受男主角妻子郭白芙雇傭調查男主角是否有外遇

夏士高:伍博民
私家侦探狄先生嘅拍檔,系個攣毛發型嘅黑人小哥,負責跟蹤監視目標同拍照取證

舞蹈大會主持:翟耀輝
芝加哥泰廷杯舞蹈比賽大會主持

威利:馮錦堂
泰廷杯比賽105號參賽舞者,因比賽時故意干擾凌基,行為舉止有欠文明而被大會裁判取消比賽資格

其他配音人員:林國雄、程文意、謝潔貞、張頌欣、梁志達、李錦綸、陳卓智…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
1 21

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 12:06:41
snzt 发表于 2024-4-1 11:55
起码大半嘅人离开咗

有D配音员回过巢又再度离开咗配音组,总之曾经嘅嗰个时代已经过去,只留下怀念同回忆
回复 支持 1 反对 0

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 07:48:47

明珠台电影《谈情共舞》,系以前明珠台二月份(情人节特别献礼)经常播映嘅电影之一,电影好睇,粤语配音亦非常好,呢部戏小兰姐同丽芳姐嘅配音十分出色,蔡惠萍嘅配音亦好适合配平易近人又略带严肃嘅舞蹈老师

老侦探狄先生对男主角妻子郭白芙嘅一番说话亦系耐人寻味:“郭太太,结婚耐咗就系咁架喇,几好人都一样,有时发生咗事唔代表咩嘅~,根本就唔使调查,只眼开只眼闭就算啰。”(郭太太,结婚久了,模范夫妻都可能出现波折,这些波折不一定会有后患,不需要找侦探,只需稍作包容就过去了。)

土之精灵LV.2

雪点
swich787 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 08:07:38
表上一堆怀念的名字

成长值: 7805

1万

精灵魔法师☆★

雪点
2727 小时
coolkid 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 08:23:35
这个有分享吗

土之精灵LV.3

雪点
Keilengh 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 08:32:41
表上的配音好多都离开TVB了

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 09:17:07
一起跳舞

5万

精灵王☆

雪点
3670 小时
yingjie 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 09:23:30
coolkid 发表于 2024-4-1 08:23
这个有分享吗

有人做左合成

土之精灵LV.3

雪点
125 小时
二刘子 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 11:22:26
談談情,跳跳舞 这个译名好

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2024-4-1 11:55:09
Keilengh 发表于 2024-4-1 08:32
表上的配音好多都离开TVB了

起码大半嘅人离开咗