返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《狙击职业杀手》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-8-13 17:17:02 |阅读模式

影片名稱:狙擊職業殺手  The Jackal

備註 1997年美國電影

明珠臺電影《狙擊職業殺手》,(又名「豺狼末日」),系一部動作劇情片

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

豺狼:(布斯·韋利士 飾演) 陳永信(常配)
男主角一号,傳聞嘅頂級神秘職業殺手,代號「豺狼」,擅長易容變裝,冷血毒辣,行蹤詭秘,喺世界發生嘅多起暗殺事件都懷疑系佢手筆,幾乎冇人知佢嘅真正身份同樣貌

梅迪倫:(李察·基爾 飾演) 陳欣(常配)
男主角二号,前愛爾蘭共和軍槍手,退行之後因走私軍火,被收押喺馬薩諸塞一所高度設防監獄服刑,曾經見過豺狼嘅真正樣貌,熟悉其行事手法,FBI為咗捉豺狼用減刑做交換條件揾男二号合作行動,經過多次交鋒,最終將豺狼擊斃

高慧倫:黃鳳英
女主角,俄羅斯內務部情報機構少校,代表俄情報部門同美國聯邦調查局合作,希望能一齊協力抓捕豺狼,芝加哥遊艇碼頭與豺狼交鋒時救過男二号一命,後來喺行動中不幸中槍犧牲,臨死前向男二号傳達豺狼留低嘅口信「你保護唔到身邊嘅女人」(暗示行刺目標系美國第一夫人),似乎對男二号有好感

柏加達:張炳強
FBI黑人副局長,抓捕行動嘅執行指揮,喺豺狼暗殺開火嘅危急關頭,飛身撲救救咗美國第一夫人,自己亦光榮負傷,影片結尾放走咗男二号翻愛爾蘭

辛綺娜:袁淑珍
男二号嘅前女友,曾經系巴斯克分離分子,已經隱退,以前同豺狼有仇,系男二号安排嘅秘密後援,喺片尾地鐵站豺狼要處决男二号時開槍重創豺狼

鄧佐治:蘇強文
辛綺娜嘅現任丈夫,同隱退嘅辛綺娜過住平靜嘅生活

鮑當奴:黃子敬
FBI局長,新希望兒童醫院理事會副主席,最初被認為系豺狼嘅暗殺目標

韋添美:招世亮
FBI探員,柏加達嘅手下,冇聽上司指示,將辛綺娜嘅資料記錄喺報告裏頭,結果情報比內鬼獲悉通知豺狼

阿麥:林國雄
FBI探員,韋添美嘅同事,比暗藏喺樓梯底嘅豺狼暗算殺死

波局長:源家祥
俄羅斯大使館特工,有份參與聯合抓捕嘅行動部署,系內鬼,被黑幫收買將情報泄露比豺狼

俄羅斯大使:陳曙光

賴文:雷霆
加拿大渥太華附近烏何爾鎮嘅小型工廠廠主,豺狼委托佢幫手設計製造武器遙控發射臺,整好後因為貪心想乘機敲詐豺狼,比豺狼試槍時造瓜咗

德加:郭志權
白宮官邸職員,系GAY佬,豺狼假裝老同與其熟絡,實質系為咗攞佢嘅華府特別停車證,掩護自己喺暗殺目標附近泊車避開巡警檢查

Emily Cowan:沈小蘭(冇中文譯名)
美國第一夫人,新希望兒童醫院理事會主席,喺醫院化療中心揭幕典禮致辭,系豺狼嘅真正暗殺目標

衛生局局長:黃子敬
美國衛生局局長,喺兒童醫院揭幕典禮致辭

美琪:鄭麗麗
地鐵站候車乘客,豺狼暗殺行動失敗後逃竄到地鐵站時挾持嘅人質,用嚟威脅前來追捕嘅男二号繳械投降

格斯:林國雄(影片對白發聲系俄語同粤語,字幕翻譯為「毛格斯」)
俄羅斯黑幫老大嘅細佬,喺影片開頭美俄聯合抓捕行動中因拒捕反抗,情勢危急下比女主角當場擊斃

泰勒:陳曙光(影片對白發聲同字幕翻譯為「穆泰勒」)
俄羅斯黑幫老大,為咗替自己細佬報仇,出7000萬雇傭殺手豺狼,暗殺美國重要人物

夜總會負責人:郭志權
俄羅斯黑幫分子,黑幫頭目格斯喺佢嘅場被捕出事死咗,後面向黑幫老大泰勒請罪時被老大打死

倫敦女黑人偽造專家:蔡惠萍
女黑人偽造專家,幫豺狼偽造咗護照等身份證件,做工精細技術一流

暗網軍火客服導購:郭志權
豺狼喺暗網軍火市場,購買咗一門波蘭製ZSU-33,14.5毫米機關炮做暗殺工具

影片開場字幕一連串新聞事件嘅播音旁白:招世亮、陳卓智、鄺樹培、郭志權

其他配音人員:梁耀昌、林保全、盧素娟…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
1 12

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-8-13 17:20:12

《狙击职业杀手》呢部电影明珠台播过好多次,有粤语配音,总之就系好睇嘅电影,觉得粤语配音帮电影加咗分
有个疑问系影片中段豺狼喺地下停车场,用洗车做掩护对付三个跟踪同想杀佢嘅人,果三个杀手系咩人,似乎唔系警察,系黑吃黑吗?
仲有系医院揭幕典礼第一夫人致辞嘅讲稿对白,认真听有部分好似系重复再重复嘅

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-8-13 20:38:30
反而觉得李察基尔本身唔多适合个硬汉角色,可能睇多咗距演温柔绅士,的确陈欣配音有加分

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2023-8-13 22:57:09
很好的配音资料

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-8-13 23:49:19
joe2010 发表于 2023-8-13 17:20
《狙击职业杀手》呢部电影明珠台播过好多次,有粤语配音,总之就系好睇嘅电影,觉得粤语配音帮电影加咗分
...

嗰三个可能系豺狼试枪杀咗肥仔之后嚟找佢晦气嘅人,喷毒漆可能系想表现豺狼嘅心思细密同心狠手辣
第一夫人致辞讲嘅对白重复可能系两个原因其中之一:1.同一时刻唔同人物嘅主视角;2.小兰姐偷懒

1万

炎之精灵LV.2

雪点
1567 小时
tom246 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-14 08:15:11
哇,几时有配音版睇啊?

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
91 小时
wuguo 显示全部楼层 发表于 2023-8-14 08:35:32

成长值: 658

精灵魔法师☆★

雪点
q33667 显示全部楼层 发表于 2023-8-14 11:20:24
感谢科普

风之精灵LV.2

雪点
Seon 显示全部楼层 发表于 2023-8-14 18:06:45
呢部正呀,配音整容好强大啊,保全叔嘅遗作,之前收藏咗ts版。

土之精灵LV.1

雪点
37 小时
ok77899 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-16 10:22:06
多谢楼楼分析啊,以前就关注打斗