返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台迷你剧《神话西遊》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-12-10 21:49:12 |阅读模式

影片名稱:神話西遊 The Odyssey

備註 1997年美國電影

翻譯:吳潔儀

明珠臺迷你劇《神話西遊》,(又名「奧德賽」),本片根據古希臘文學作品荷馬史詩嘅《奧德賽》改編,系一部神話傳記劇情片

感謝施米高提供珍貴錄像資源

角色名稱:配音員

奧德修斯:招世亮
男主角,希臘城邦小國伊薩卡國國王,為人足智多謀自負執著,參加特洛伊戰爭,用木馬計攻破敵方城池,因戰功而沾沾自喜對著大海誇下海口,卻因此惹惱海神波塞冬,對其施下無法回家嘅詛咒,固執嘅男主角執意啟程,途中打傷波塞冬嘅兒子獨眼巨人,導致遭遇風暴,船員悉數遇難。此後又遇到女巫祟思同海之女神卡涅素,經歷許多艱難險阻,能否順利回到家鄉…

般納洛琵:盧素娟
女主角,伊薩卡王后,男主角嘅妻子,美麗而忠誠,其在男主角遠征特洛伊失蹤後,含辛茹苦撫養兒子長大,拒絕咗所有慕名前來嘅求婚者,十數年間一直等待丈夫歸來,忠貞不渝

泰勒馬卡斯:郭志權(青年),陸惠玲(幼年)
伊薩卡王子,男女主角嘅王兒,為咗尋找離家多年嘅男主角,前往斯巴達去打聽自己父王下落嘅消息,歸來後已長大成人,與男主角父子相認,共同商議咗回家復仇嘅計劃,最終趕跑和殺死所有前來胡作非為,圖謀鵲巢鳩占嘅求婚權貴,一家終於團聚

安迪克蕾雅:黃鳳英
男主角嘅母后,伊薩卡王太后,為咗召喚和指引遠征失蹤嘅男主角歸家而投海自盡,其靈魂喺陰間地府為男主角指引出口方向

郁爾巴迪斯:張炳強
男主角嘅副官,出征船員之一

波里狄斯:陳永信
男主角嘅部下,出征船員之一,系個貪吃嘅大胖子

郁爾洛卡斯:黃子敬
男主角嘅部下,出征船員之一,系最出色嘅鐵匠

佩里米狄斯:鄺樹培
男主角嘅部下,出征船員之一,為人十分忠誠勇敢

安迪佛斯:黃子敬
男主角嘅部下,出征船員之一,擅長吹奏樂器,歷險途中為掩護同伴逃離獨眼巨人洞穴而犧牲

安迪克斯:林保全
男主角嘅部下,出征船員之一,為人好吹牛和大膽好奇,由於好奇心作祟,擅自打開咗風神嘅風口袋,使就快要回到伊薩卡嘅座船被吹得遠離家鄉

風神艾禮斯:陳永信
送咗一條風口袋比男主角,讓其座船能順利回家

祟思:鄭麗麗
天涯妖姬,海島女巫,擁有讓人變成動物嘅魔力,喜歡男主角,邀其在島上逗留咗五天,但人間已過咗五年

卡涅素:蔡惠萍
海角陰姬,海之女神,擁有令人長生不老永葆青春嘅魔力,喜歡男主角,讓男主角在其海島生活咗两年

靴餌司:蘇強文
小飛仙,眾神嘅傳令官,曾指引男主角破解祟思嘅魔法,其後又傳達神王宙斯嘅旨意要求卡涅素讓男主角恢復自由回鄉

泰依西爾:源家祥
希臘神話中嘅盲人先知,在冥界仍有預言嘅能力,為喺陰間冥府徘徊嘅男主指引咗前進嘅方向

郁爾克蕾婭:袁淑珍
男主角家中嘅忠仆老保姆,男主角同小王子都曾經由佢一手湊大

郁米阿斯:陳曙光
伊薩卡牧羊人,影片開頭男主角陪護女主角臨盆分娩,喺佢嘅羊圈產下小王子

郁爾邁卡斯:張炳強
伊薩卡貴族,眾多前來向女主角求婚嘅競爭者之一,為人陰險狡猾,與女主角嘅近身侍婢有染

安迪諾斯:林保全
伊薩卡貴族,眾多前來向女主角求婚嘅競爭者之一,為人孔武有力,心腸歹毒

艾拉蒂斯:林國雄
杜利克安地主,眾多前來向女主角求婚嘅競爭者之一

馬蘭鐸:梁少霞
女主角嘅近身侍婢,被郁爾邁卡斯誘惑而背叛主人,吐露出女主角用永遠織唔完壽帳嚟拖延時間嘅秘密

艾仙樂斯:黃子敬
海濱之國希瑞亞國王,男主角離開海之女神嘅海島後漂流到其國家,欣赏男主角系希臘英雄人物,派出最好嘅海船及船員送男主角回到故鄉伊薩卡

曼陀:張英才
伊薩卡議會長老參謀,其實系智慧女神雅典娜嘅化身代言人之一

邁尼路斯:蘇強文
斯巴達國王,男主角嘅好友,曾一同參與特洛伊之戰,喺男主角王兒前往斯巴達打聽父王消息時,勉勵其要返回伊薩卡擔起保衛家園嘅重任

阿基里斯:魏惠文
希臘聯軍猛將,男主角嘅戰友,人稱戰神,喺特洛伊戰爭嘅第七年亦不幸戰死沙場

赫特:張炳強
特洛伊名將,城池嘅保衛者,戰場上指名挑戰阿基里斯,結果不敵被殺

派安王:盧國權
特洛伊國王,中咗男主角嘅木馬計,結果城破人亡,特洛伊戰爭結束

雅典娜:陸惠玲
智慧女神,奧利匹斯山主神之一,系男主角供奉嘅守護神,一直暗中庇佑同指引幫助男主角

其他配音人員:黎偉明、馮錦堂…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 24

9万

管理员

雪点
wai008 显示全部楼层 发表于 2023-12-10 21:54:23
以為是西遊記

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-12-10 22:07:48

唔系唐三藏孙悟空取经嗰套古仔,呢部算系希腊版嘅西遊记吧

土之精灵LV.3

雪点
145 小时
小白菜花 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-12-10 23:36:42
又有部没见过的

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 00:23:37
呢部都好长,明珠台都要分开来播

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 00:30:32
snzt 发表于 2023-12-11 00:23
呢部都好长,明珠台都要分开来播

系呀,明珠台分开咗上下两集嚟播

风之精灵LV.3

雪点
1549 小时
aaaahk 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 01:23:12
希臘神話真係睇極都唔悶

风之精灵LV.1

雪点
晨曦 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 07:20:16
希腊神话故事,还没看过,有这么多熟悉的声音,听听也很好。

风之精灵LV.3

雪点
4528 小时
Kluivert 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 08:42:11
好多特洛伊的情节

风之精灵LV.2

雪点
53057bon 显示全部楼层 发表于 2023-12-11 09:45:29
有招sir的作品,我好期待有高清合成啊